De Stichting Moslim werd medio 1983 opgericht door een aantal bewoners van Marokkaanse afkomst wonend in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk en omgeving.
Moskee El-Fath is een moskeevereniging met leden die contributie betalen en donateurs die giften geven aan de vereniging. Tot juli 2014 was deze moskee georganiseerd als een stichting (Stichting Moslim). Hieronder vindt u informatie over onze vereniging, de doelen, onze activiteiten, het bestuur, financiën en de historie van Moskee el-Fath.
De Stichting Moslim werd medio 1983 opgericht door een aantal bewoners van Marokkaanse afkomst wonend in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk en omgeving.
Na eerst enkele jaren een onderkomen gevonden te hebben in een oud pand achter de toenmalige bibliotheek aan de Nieuwstraat
verhuisde de stichting naar de locatie aan de Gemeentewerf die sinds 1995 werd gebruikt als moskee en ontmoetingsruimte.
Vanaf de oprichting heeft de stichting lessen in Koran, Arabische taal en letterkunde aangeboden, vijfmaal per dag worden er gebedssamenkomsten gehouden in de gebedsruimte en uiteraard is er iedere vrijdag het (verplichte) middaggebed. De locatie aan de gemeentewerf voldeed al enkele jaren niet meer, er was onvoldoende ruimte om de (zeer sterk) gegroeide gemeenschap te kunnen faciliteren. Ook was er steeds meer behoefte aan een moskee ( islamitisch centrum) dat veel meer moet zijn dan een gebedsruimte. Ruimte voor lessen, activiteiten, bijeenkomsten e.d. was er onvoldoende.
Daarom waren wij bezig met de nieuwbouw van een nieuw islamitisch cultureel centrum, hiertoe is de stichting medio 2014 omgevormd in een moskeevereniging met leden: Moskeevereniging el-Fath. De vereniging heeft een stuk grond gekocht aan de Zijde waar een nieuw, modern gebouw is gerealiseerd, dat fungeert als een Islamitische Cultureel Centrum met een gebedsruimte, maar daarnaast ook leslokalen, een bibliotheek en ontmoetingsruimte voor jongeren, vrouwen en mannen.
Op vrijdag 16 februari werd de nieuwe el-Fath Moskee in Lansingerland feestelijk geopend!
De vereniging tracht haar doel onder meer te bereiken door het bieden van spirituele, maatschappelijke en religieuze begeleiding door middel van gebedsdiensten, onderwijs, lezingen en (ontmoetings) activiteiten. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar kinderen, jongeren, ouderen en vrouwen.
Het bestuur van onze vereniging wordt door de leden vastgesteld. Elke vier jaar vinden er verkiezingen plaats. Zittende bestuursleden kunnen zich herkiesbaar stellen. Onze vereniging kent momenteel 6 bestuursleden.
Dhr. A. Serbout
Dhr. A. Aarouss
Dhr. A. Ouled Said
Dhr. B. Miskukuh
Dhr. H. Ait Ben Ali
Dhr. N. El-Amiri
Bovenstaande functies zijn onbezoldigd. Statutair is vastgesteld geen vergoeding te betalen aan één van de bestuursleden.
Contact: info@moskeelansingerland.nl
Het bestuur heeft een aantal commissies aangesteld die onder verantwoordelijkheid van het bestuur bepaalde taken vervullen om zo efficiënt mogelijk tot de gewenste eindresultaten te komen.
Een speciale commissie houdt zich bezig met activiteiten die speciaal voor jongeren worden georganiseerd, zoals sport/ spel/excursies, begeleiding bij educatieve en sociaal-maatschappelijke vraagstukken (gedrag, denken en houding) en etc.
Deze commissie houdt zich bezig met activiteiten die speciaal voor meiden/vrouwen worden georganiseerd. De volgende activiteiten worden momenteel georganiseerd: educatie, lezingen, voorlichtingsbijeenkomsten, opvoed cursussen, moeder en dochter bijeenkomsten en etc.
Deze commissie organiseert het onderwijs in de moskee, het leren lezen, schrijven en begrijpen van de Arabische taal.
Het meeste wat betrekking heeft op onderhoud van de huidige moskee wordt door leden van onze vereniging verzorgd.
De totstandkoming van het jaarplan en/of activiteiten van deze commissies wordt in samenwerking met het bestuur gerealiseerd.eindresultaten te komen.
Het nastreven van bovenstaande doelen zal gebeuren binnen de kaders van Islamitische beginselen, normen en waarden. De moskeevereniging el-Fath heeft als grondslag de Soennitische Islam (Ahl-As-Soenna-wal-Djama’ah) en de religieuze jurisprudentie (Fiqh) van de Malikitische wetschool (maddhab).
Alle bovenstaande doelstellingen zullen worden nagestreefd in samenwerking met andere (Marokkaanse) moskeeën en andere (islamitische) maatschappelijke organisaties.
.